Mensen met een depressie blijken in hun darmen bepaalde bacteriën te missen. Dat heeft een team van Vlaamse wetenschappers ontdekt. Daarmee is nu eindelijk hard bewijs gevonden voor wat al veel langer wordt vermoed: er is wel degelijk een link tussen darmflora en mentale gezondheid.

Wat oorzaak en wat gevolg is, moet verder onderzocht worden.

Dat bacteriën lang niet altijd slecht zijn, wist u al. Ons eigen lichaam zit er dan ook vol van, tot 100.000 miljard in onze darmen alleen al.

Maar welke bacteriën er precies in onze darmen zitten en in welke aantallen, dat is voor iedereen anders.

Onze darmbacteriën zijn niet alleen belangrijk voor de werking van onze darmen, ze spelen ook een rol bij de werking van het immuunsysteem. En er is meer: wetenschappers vermoeden al langer dat ons darmflora zelfs effect heeft op onze hersenen en ons gedrag.

Voor het eerst is daar nu ook echt bewijs voor geleverd.

"We hebben de stoelgangstalen van mensen met een verminderd geluksgevoel of een depressie bestudeerd. Daarin zagen we dat er bij hen duidelijk twee types van darmbacteriën veel minder aanwezig waren dan bij gelukkige mensen", zegt professor Jeroen Raes (foto) van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en de KU Leuven.

Hij verzamelt en onderzoekt al sinds 2012 samen met zijn team stoelgangstalen van meer dan 5.000 Vlaamse vrijwilligers voor het Vlaams Darmflora Project.  (VRTNWS - lees verder hier) / video uit 2012.